Knäck
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2011-12-17 Mängd: 50 knäck. Tid: 35 minuter.
Knäck
Ingredienser:

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl sötmandel

Tillaga så här:

1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
2. Rör om och koka upp. Koka sedan på medelstark värme i ca 20-30 minuter.
3. Medan knäcken kokas hackar du mandel i lagom stora mandelbitar. Fördela också de tomma knäckformarna på en bakplåt. Använd hellre för många knäckformar än för få - om du behöver fylla på med mer formar riskerar knäcken att stelna innan du är färdig att fortsätta fylla dem.
3. Prova om knäcken är färdig genom att göra ett knäckprov eller kulprov: Häll ner en liten gnutta knäck i ett glas med iskallt vatten. Om knäcken går att forma till en kula är knäcken färdig. Om du väntar ytterligare någon enstaka minut blir knäcken lite hårdare. Koka dock inte för länge - då blir knäcken riktigt hård.
4. Blanda ner den hackade sötmandeln i kastrullen med knäcken.
5. Tag kastrullen från plattan och häll ner knäcken i knäckformarna. Använd gärna två skedar så går det lättare att skrapa av från den ena skeden.
6. Låt svalna. Förvara knäcken i kylskåp.

Hållbarhet för knäck
Eftersom knäcken innehåller både mycket socker och mycket sirap är hållbarheten god. Du kan gott ha knäcken i kylen 3 veckor utan att den blir dålig. Jag har dock aldrig ätit dålig knäck eftersom vi brukar äta upp den innan trettondagen efter jul!

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/knack--105.html

Recept från Leta Recept © 2020
https://www.letarecept.se/