Gratäng med köttfärs och ris
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2012-06-30 Mängd: 5-6 portioner. Tid: 1 timme.
Gratäng med köttfärs och ris
Ingredienser:

3 dl ris
6 dl vatten
½ tsk salt

2 msk margarin
1 gul lök
3-400 g köttfärs
1 förpackning krossade tomater (500 g)
1 msk tomatpuré
2 små vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Ostsås
2 msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 krm vitpeppar
1-2 dl riven ost
3 krm salt

Tillaga så här:

1. Skölj och koka riset med vatten och salt.
2. Bryn löken och köttfärsen i margarin.
3. Rör ner krossade tomater, tomatpuré och de pressade vitlöksklyftorna. Salta och peppra. Låt puttra på svag värme medan du gör ostsås.
4. Gör ostsåsen: Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölet. Låt fräsa en liten stund, men låt det inte få färg.
5. Häll i mjölk och låt koka upp. Koka på svag värme 5 minuter. Krydda och salta.
6. Ta ostsåsen från plattan och rör ned den rivna osten.
7. Ta fram en ugnsform ca 20x30cm och fördela ut hälften av riset jämnt i formen.
8. Därefter fördelar du all köttfärs jämnt över ugnsformen. Sedan lägger du den andra hälften av riset överst jämnt fördelat.
9. Häll över ostsåsen och grädda gratängen i ca 30 min i 200 grader i nedre delen av ugnen.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/gratang-med-kottfars-och-ris--124.html

Recept från Leta recept © 2019
https://www.letarecept.se/