Köttfärsgratäng
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2013-02-07 Mängd: 4-5 portioner. Tid: 50 minuter.
Köttfärsgratäng
Ingredienser:

300 gram okokt pasta
2-3 st morötter
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 msk matolja
400 gram köttfärs
500 gram krossade tomater
2 msk torkad basilika
1 tsk honung
1 buljongtärning
2 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Bechamelsås
50 gram margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 stänk vitpeppar
1 krm salt

1-2 dl riven ost

Tillaga så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Riv morötterna fint, hacka löken och pressa vitlöken. Stek alltsammans i en gjutjärnsgryta ca 3 minuter i matoljan.
4. Blanda ner köttfärsen och bryn den.
5. Blanda ner krossade tomater, basilika, honung, smulad buljongtärning, salt och svartpeppar. Låt allt koka på måg temperatur medan du lagar bechamelsåsen.
6. Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull. Rör ner vetemjölet. Häll sedan i mjölken lite i taget och vispa ihop såsen. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med vitpeppar och salt.
7. Häll den kokta pastan i en ugnssäker form. Häll sedan på köttfärssåsen och rör om. Häll därefter över bechamelsåsen.
8. Toppa gratängen med riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt svalna en stund innan servering så smakar gratängen extra gott.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/kottfarsgratang--136.html

Recept från Leta Recept © 2024
https://www.letarecept.se/