Körsbärssylt
Av: Daniel | Inlagd: 2014-09-01 Mängd: 2-3 liter. Tid: 40 minuter.
Körsbärssylt
Ingredienser:

2,3kg körsbär (med kärnor)
1kg syltsocker

Specialredskap
passérvagga

Tillaga så här:

1. Ställ burkar för ca 3 liter sylt i ugnen på 125 grader och deras lock i en kastrull med vatten som kokas upp.
2. Rensa körsbären och skölj dem väl. Lägg bären i en kastrull som rymmmer helst 5 liter. Koka bären mjuka - det kan ta ett par minuter till 20 minuter beroende på hur mogna körsbären är.
3. Häll de kokta bären genom en passérvagga som du ställt på en annan kastrull eller bunke. Fruktköttet och kärnorna fastnar då i vaggan. Passera/massera kärnorna, skalen och det fruktkött som fastnade i passérvaggan tills det nästan endast är kärnorna kvar. Skrapa undersidan på vaggan så att allt fruktkött följer med.
4. Häll tillbaka bärblandningen i kastrullen, koka upp på nytt och häll ner syltsockret. Koka i ca 5 minuter. Testa om sylten har bra konsistens genom att ta en sked med sylt och sätta in den på en assiett i kylskåpet. är sylten för hård blandar du i vatten och är den för lös låter du den koka en stund till.
5. Häll upp körsbärssylten på rena glasburkar som du värmt i ugnen. Förslut burkarna med lock som du kokat i vattenbad.

Har du ingen passérvagga kan du istället kärna ur körsbären och i övrigt följa receptet ovan. Dock får du då med skalen till körsbären, vilket kanske inte alla tycker om i sylt.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/korsbarssylt--147.html

Recept från Leta Recept © 2019
https://www.letarecept.se/