Saffranssnäckor
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2014-12-12 Mängd: ca 30 stycken. Tid: 2 timmar.
Saffranssnäckor
Ingredienser:

3 dl mjölk
1 paket saffran (0,5 g)
1 tsk strösocker
1 pkt jäst (för söta degar)
650 g vetemjöl
0,5 tsk salt
120 g smör
120 g ljus sirap

Fyllning
200 g mandelmassa
150 g smör

Till pensling
1 ägg
2 msk Pärlsocker (ev.)
3 msk mandelflarn (ev.)

Tillaga så här:

1. Mortla saffran med socker i en mortel. Blanda med 1dl mjölk i morteln och häll i en tjockbottnad kastrull. Häll de återstående 2dl mjölk i morteln och häll över det i kastrullen. Värm i kastrull till nästintill kokning. Häll över i en bunke och låt svalna till 37 grader.
2. Blanda ner smulad jäst och rör om tills jästen löst sig.
3. Blanda ner hälften av mjölet och rör om. Blanda sedan ned sirap, salt, rumsvarmt smör och resten av mjölen. Arbeta degen ordentligt.
4. Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk.
5. Under tiden degen jäser görs fyllningen. Blanda rumsvarm mandelmassa och rumsvarmt smör i en liten bunke. Om det är svårt att röra om kan blandningen värmas något.
6. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca 30x50cm. Bred på fyllningen på endast halva degytan (15x50cm). Se bild nedan. Vik ihop degen så att den ofyllda delen läggs ovanpå den fyllda delen. Se också i bild. Det ska då bli en deg som är ca 15x50cm. Skär degen i strimlor à ca 2cm, vilket blir ca 30 st. Rulla ihop strimlorna med vecket innerst och lägg varje snäcka i en bullform på en bakplåt. Det går bra utan fullform också, men de rullar lätt ut sig om du inte nyper ihop den yttersta degen på snäckan.
7. Låt saffranssnäckorna jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
8. Pensla saffransbullarna med ett uppvispat ägg och garnera med pärlsocker och/eller mandelflarn.
9. Grädda i 200 grader mitt i ugnen cirka 12 minuter tills bullarna fått fin färg.
10. Låt saffranssnäckorna svalna på galler.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/saffranssnackor--151.html

Recept från Leta Recept © 2020
https://www.letarecept.se/