Rabarbersaft i saftmaja
Av: Daniel | Inlagd: 2011-05-27 Mängd: 2 liter. Tid: 1 timme och 20 minuter.
Rabarbersaft i saftmaja
Ingredienser:

1 kg rabarber
400 g socker per 1 liter råsaft

Tillaga så här:

1. Skölj rabarbern och skär den i cm-långa bitar.
2. Lägg rabarbern i saftmajan.
3. Sätt kokplattan på högsta effekt. Minska effekten genast då vattnet börjar koka. Vattnet ska koka hela tiden för att bilda ånga, men samtidigt finnas kvar under hela processen.
4. Koka i ca 40 minuter. Tiden är inte det viktiga. Det viktiga är att all rabarber-vätska har ångats ner i saftbehållaren.
5. Häll över saften från saftmajan till en annan kastrull och passa då på att sila bort eventuell rabarber som följt med saften i saftmajan. Sila kan man göra med en vanlig tesil (ju större desto bättre).
6. Notera hur mycket råsaft det blev och tillsätt sockret enligt anvisningen ovan.
7. Koka upp råsaften en gång till - nu med sockret tillsatt.
8. Skumma eventuellt om det är mycket skum. (Det gjorde inte jag.)
9. Färdig saft.
10. Häll upp saften på rena, varma flaskor och tillslut väl. Förvara saften svalt.

Hållbarhet: Eftersom jag inte tillsatt konserveringsmedel så bör saften drickas upp inom några veckor eller frysas in. Tappar du upp saften på rena och varma flaskor håller oöppnade flaskor flera månader i kylskåp.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/rabarbersaft-i-saftmaja--20.html

Recept från Leta Recept © 2018
https://www.letarecept.se/