Krämig fisksoppa
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2022-02-02 Mängd: 4 portioner. Tid: 40 minuter.
Krämig fisksoppa
Ingredienser:

200 g torskfilé
200 g laxfilé
1/2 purjolök, ca 10 cm
1 klyfta vitlök
300g morötter
250g fänkål
500 g fast potatis
1 msk rapsolja
0,5g saffran (1 paket)
1,5 dl torrt vitt vin
1 tärning fisk- eller grönsaksbuljong
5dl vatten
2,5 dl vispgrädde
salt

Till servering
Några dillvippor eller 1 msk fryst dill
1 dl aioli
1 focaccia eller annat mjukt bröd

Tillaga så här:

1. Känn efter så fisken inte innehåller något större ben med fingrarna. Skär sedan torsk och lax i stora bitar.
2. Strimla purjolöken fint. Skala och finhacka vitlöken. Skala morötterna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Skär fänkålen tunt. Skala potatisen och skär i cirka 2 cm stora tärningar.
3. Stek alla grönsaker på medelvärme i rapsoljan i en gjutjärnsgryta i ca 5-10 minuter, men utan att det tar färg. Tillsätt saffran mot slutet.

4. Häll i vin, vatten, buljongtärning och grädde och låt alltihop koka tills potatisen är klar, vilket tar cirka 15 minuter.
5. Smaka av med salt och lägg sedan i fisken. Sjud på låg temperatur i ca 5 minuter eller tills fisken är klar.
6. Servera fisksoppan med aioli och toppa med lite dill. Ett gott bröd, t.ex. focaccia, är också ett passande tillbehör.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/kramig-fisksoppa--222.html

Recept från Leta Recept © 2022
https://www.letarecept.se/