Butterkaka
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2011-07-24 Mängd: 4 butterkakor. Tid: 1 timme och 40 minuter.
Butterkaka
Ingredienser:

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
15 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör (rumsvarmt)
5 msk socker
1,5 msk kanel

Till pensling:
1 ägg
Pärlsocker
4 portioner vaniljkräm (t.ex. Ekströms Marsán som kokas)

Tillaga så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull på svag värme eller i mikrovågsugn.
3. Tillsätt mjölk till det smälta smöret. Kontrollera att blandningen håller 37 grader.
4. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
5. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt sedan drygt 2/3 av mjölet till degen.
6. Arbeta degen kraftigt i bunken med en träsked ca 5 minuter.
7. Tillsätt så mycket av det resterande mjölet att degen blir blank, smidig och släpper kanterna.
8. Låt degen jäsa i 30 minuter (åtminstone 10 minuter).
9. Arbeta ihop degen lite i bunken och tag sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt lite mer mjöl om så behövs och arbeta degen smidig.
10. Dela degen i fyra delar och gör sedan nedanstående för varje del. Detta för att underlätta arbetet då det blir för stor deg att arbeta med annars.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12. Kavla degen med lätta tag uppåt och åt sidan. Sträva efter att få en rektangel med så raka kanter som möjligt.
13. Lyft degen emellanåt och mjöla så att den inte fastnar.
14. När degen är knappt centimetertjock så skall den bredas med rumsvarmt smör och därefter strös med kanel och socker.
17. Rulla ihop degen och se till att rullen blir fast och jämn.
18. Dela rullen i 3 centimeter breda bitar med kniv.
19. Ställ de skurna bitarna ganska tätt i formar eller eventuellt ugnsfast stekpanna.
20. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med vispat ägg. Strö pärlsocker över butterkakorna. Fördela sedan vaniljkrämen över butterkakorna. Antingen många små klickar eller få och stora.
21. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
22. Låt butterkakorna svalna på galler under duk.

Tillvägagångssättet är till en början detsamma som för vetebullar, men skiljer sig på slutet. Notera framförallt temperaturen och antal minuter i ugnen.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/butterkaka--39.html

Recept från Leta Recept © 2020
https://www.letarecept.se/