Svart vinbärssaft i saftmaja
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2011-08-12 Mängd: 1-2 flaskor. Tid: 1 timme och 30 minuter.
Svart vinbärssaft i saftmaja
Ingredienser:

1 kg svarta vinbär (ca 2 liter)
300 - 400 g socker

Tillaga så här:

1. Skölj bären i durkslag och ta bort dåliga bär och alla blad. Klasarna gör inget att de är kvar.
2. Väg de svarta vinbären och häll de sedan i en saftkokare eller saftmaja.
3. Häll på socker enligt proportionerna ovan ovanpå bären. Rör eventuellt om så att sockret och de svarta vinbären blandas något.
4. Koka de svarta vinbären i saftmajan tills de vattnats ur helt. Detta brukar ta upp till en timme beroende på hur mogna bären varit och mängden saft som kokas. Tappa gärna ur saften en gång och håll tillbaka den på bären för att blanda sockret och få en jämnare kvalitet mellan flaskorna.
5. Under tiden svarta vinbärssaften kokas så förbereds flaskorna som skall vara hela och rena. Ta av korkarna på flaskorna och koka dess i vattenbad. Flaskorna läggs i ugnen på 100 grader tills de är torra. Risken för att flaskorna spricker ökar om de är varmare än 100 grader.
6. När saften kokat färdigt så hälls den via pipen i saftmajan ner i de varma flaskorna. Använd gärna en sil mellan tratten och pipen från saftkokaren för att samla upp eventuella kärnor som åkt med ner i saften. Detta påverkar inte smaken på saften, men då blir svarta vinbärssaften snyggare i flaskorna. Häll saften ändå upp för att minska mängden luft i flaskorna vilket gör att saften håller sig längre.
7. Förslut flaskorna på en gång och låt de sakta svalna i rumstemperatur.
8. Förvara flaskorna svalt, gärna i en kallkällare eller kylskåp.

Hållbarhet för svartvinbärsrsaft
Hållbarheten för saften är minst 6 månader förutsatt att allt har värmts och kokats enligt instruktionerna. Vår saft brukar dock förbrukas innan jul så hur länge den egentligen håller vet jag faktiskt inte.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/svart-vinbarssaft-i-saftmaja--45.html

Recept från Leta Recept © 2022
https://www.letarecept.se/