Lasagne
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2011-08-19 Mängd: 5-6 portioner. Tid: 1 timme.
Lasagne
Ingredienser:

Köttfärssås
2 msk flytande margarin eller olja
3-400 g köttfärs
500 g krossade tomater
0,5 dl vatten
1 stor gul lök
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljong
1 tsk basilika (helst färsk basilika)
1 tsk salt
1 krm chilipeppar

Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl riven ost

Till ihopläggningen
9 lasagneplattor
1 dl riven ost

Tillaga så här:

1. Gör köttfärssåsen. Skala och hacka löken. Fräs löken och köttfärsen i flytande margarin i en stekpanna.
2. Blanda ner krossade tomater, tomatpuré, grönsaksbuljong, vatten, salt, basilika och chilipeppar.
3. Låt sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.
4. Under tiden köttfärssåsen sjuder görs lämpligen ostsåsen. Blanda mjölet och 1 dl av mjölken i en tjockbottnad kastrull. Vispa sedan ner resten av mjölken.
5. Låt ostsåsen koka upp under omrörning. Var noga med att den inte bränner vid. Sänk sedan värmen och låt den puttra 3 minuter på svagare värme.
6. Tag kastrullen från plattan och tillsätt salt och den rivna osten.
7. Förbered ihopläggningen av lasagnen genom att ha följande på armlängds avstånd: 1 dl riven ost, lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Använd en ugnsfast form med storleken 20x30 cm och så raka kanter som möjligt. Lägg hälften av ostsåsen i botten på formen.
9. Lägg ut tre av lasagneplattorna. Försök få plattorna att inte ligga omlott då de annars lätt blir torra.
10. Bred ut hälften av köttfärssåsen jämnt över plattorna.
11. Lägg på tre lasagneplattor.
12. Bred ut andra hälften av köttfärssåsen.
13. Lägg på de tre sista lasagneplattorna.
14. Häll ut den andra hälften av ostsåsen över lasagneplattorna.
15. Strö över den rivna osten.
16. Gratinera 20 minuter mitt i ugnen. Om osten håller på att brännas vid mot slutet kan ugnsfolie läggas över.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/lasagne--52.html

Recept från Leta recept © 2019
https://www.letarecept.se/