Fiskgratäng med dill och potatismos
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2011-08-29 Mängd: 4 portioner. Tid: 50 minuter.
Fiskgratäng med dill och potatismos
Ingredienser:

1 pkt djupfryst torsk eller sej (400 g)
0,5 tsk salt
2 msk citronsaft

Dillsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl hackad dill
2 msk citronsaft
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost

Potatismos
Hemgjort potatismos på 800 g potatisar
eller 6 dl vatten + 1,5 dl potatispulver

Tillaga så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tina torsken eller sejen och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
3. Smörj en ugnssäker form. Lägg i fisken i en rand i mitten så att det får plats potatismos på sidorna. Häll citronsaft jämnt över fisken och strö på salt.
4. Täck med aluminiumfolie och låt fisken vara i ugnen ca 10 min.
5. Gör såsen under tiden fisken är i ugnen: Smält margarin i en kastrull.
6. Lyft kastrullen från värmen och rör ner mjöl och sedan mjölk lite i taget. Låt såsen koka ca 3 min. Blanda ner hackad dill och riven ost och smaka av med salt och peppar. Koka inte upp på nytt.
7. Gör potatismoset enligt ditt favoritrecept eller enligt anvisningar på förpackningen. Gör den gärna något hårdare än vanligt, eftersom den kommer vattnas av dillsåsen i gratängen.
8. Häll såsen över fisken i mitten.
9. Spritsa potatismoset runt fisken på sidorna i formen.
10. Gratinera i ugnen tills potatismoset och såsen fått fin färg, ca 20 minuter.
11. Servera med rivna morötter.

Tips
Pulvermos blir tillräckligt gott, men vill man ha fiskgratängen extra god är naturligtvis hemgjord potatismos det naturliga valet.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/fiskgratang-med-dill-och-potatismos--64.html

Recept från Leta Recept © 2022
https://www.letarecept.se/