Äppelmos
Författare: Daniel Lind | Publicerat: 2011-09-12 Mängd: 3-4 burkar. Tid: 1 timme.
Äppelmos
Ingredienser:

ca 2 kg äpplen (1,5 kg skalade och urkärnade)
5 dl socker
1 dl vatten
1 citron
ev. 1 krm natriumbensoat

Tillaga så här:

1. Lägg fem (en i reserv) stora väl rengjorda glasflaskor i en kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg locken till burkarna i vatten i en liten kastrull och värm tills det kokar.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Använd gärna en äppelskärare som på bilden nedan så sparar du ett par arbetsmoment. Lägg äpplena i ett vattenbad allteftersom du skalar. Annars blir de snabbare bruna.
3. Lägg äpplena i en stor kastrull. Häll på socker och vatten. Krama ur saften från en citron och häll detta över äpplena.
4. Koka upp på svag värme och låt koka i ca 20 minuter. Skumma av med en sked om äpplena ger ifrån sig mycket skum.
5. Använd en elvisp och vispa äppelmoset direkt i kastrullen medan det fortfarande kokar. Det skall bli ett jämnt mos.
6. Ta kastrullen från plattan. Om du tänker förvara moset länge så rör ut natriumbensoat med lite mos och blanda ner i moset.
7. Häll upp på de varma burkarna direkt från ugnen. Förslut direkt med de kokade locken och förvara svalt, men gärna kallt.

Hållbarhet äppelmos
Följer du anvisningarna ovan noga med burkarna håller sig nog äppelmoset 3 månader i kylskåp. Använder du natriumbensoat håller de mycket längre. Jag har ätit mos enligt ovan med natriumbensoat som förvarats 1,5 år i en kallkällare (mellan +1 och +10 grader) utan problem.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/appelmos--71.html

Recept från Leta Recept © 2021
https://www.letarecept.se/