Finska rågkakor
Författare: Johanna Sandström | Publicerat: 2011-09-14 Mängd: ca 25 st. Tid: 5 timmar.
Finska rågkakor
Ingredienser:

Moment 1
3 dl vatten
3 dl fil
25 g jäst
5 dl Rågflingor / alt. havregryn
ca 1 dl surdeg gjord på rågmjöl

Moment 2
3 dl vatten
1 msk salt
3 msk mörk sirap eller brödsirap
(Ev. 3 dl lingonsylt för lingonbröd, eller rivna äpplen för äppelbröd)
5 dl grahamsmjöl
ca. 1,1 l grovt rågmjöl

(Ev behövs någon dl mjöl extra ifall du tillsatt lingonsylt eller äpple i degen. Du kan då ta grahamsmjöl, rågmjöl eller vetemjöl efter eget tycke och smak)

Tillaga så här:

1. Blanda ingredienserna i moment 1 och låt stå en längre stund.
2. Rör sedan i ingredienserna från moment 2 i den ordning de står.
3. Degen blir lite lös och geggig.
4. Låt jäsa ca 2 timmar.
5. Mjöla bakbord och händer ordentligt och platta ut bröden på ett bakplåtspapper eller en smord plåt.
6. Nagga och låt jäsa i minst 30 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20 minuter.
8. Låt kakorna svalna något på galler. Snitta kakorna i kanterna när de är ljumma och riv sedan isär dem, om du vill.

URL till detta recept: https://www.letarecept.se/recept/finska-ragkakor--77.html

Recept från Leta recept © 2019
https://www.letarecept.se/