Recept på godaste klassiska lasagnen med krämig ostsås. Enkelt recept.
Kategori: Pasta Publicerat: 2011-08-19 Uppdaterat: 2024-05-12 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 5-6 portioner.
Tid: .
Ingredienser
Köttfärssås
2 msk smör eller olja
400 g köttfärs
800 g krossade tomater
0,5 dl vatten
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljong
1 tsk basilika (helst färsk basilika)
1 tsk salt
1 krm chilipeppar
Ostsås
2 msk smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl riven ost
0,5 krm vitpeppar
Till ihopläggningen
9 lasagneplattor
1 dl riven ost
Tillaga så här
Gör köttfärssåsen. Skala och hacka löken. Fräs löken och köttfärsen i smör eller olja i en stekpanna.
Blanda ner krossade tomater, tomatpuré, grönsaksbuljong, vatten, salt, basilika och chilipeppar.
Låt sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.
Under tiden köttfärssåsen sjuder görs lämpligen ostsåsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa i mjölet och 1 dl av mjölken. Vispa sedan ner resten av mjölken.
Låt ostsåsen koka upp under omrörning. Var noga med att den inte bränner vid. Sänk sedan värmen och låt den puttra 3 minuter på svagare värme.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten. Smaka av med vitpeppar och salt.
Sätt ugnen på 225 grader. Förbered ihopläggningen av lasagnen genom att ha följande på armlängds avstånd: 1 dl riven ost, lasagneplattor, köttfärssås och ostsås.
Lägg hälften av ostsåsen i botten på en ugnsfast form med storleken 20x30 cm och så raka kanter som möjligt.
Lägg ut tre av lasagneplattorna. Försök få plattorna att inte ligga omlott då de annars lätt blir torra.
Bred ut hälften av köttfärssåsen jämnt över plattorna.
Lägg på tre lasagneplattor.
Bred ut andra hälften av köttfärssåsen.
Lägg på de tre sista lasagneplattorna.
Häll ut den andra hälften av ostsåsen över lasagneplattorna.
Strö över den rivna osten.
Gratinera 20 minuter i nedre delen av ugnen. Om osten håller på att brännas vid mot slutet kan ugnsfolie läggas över.
Fler bilder på Lasagne
Detta recept har inga fler bilder.
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!