Butterkaka

Butterkaka

En butterkaka som är lika lätt att göra som vetebullar.

Kategori: Fikabröd
Inlagd:
Av:

Mängd: 4 butterkakor.

Tid: .

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 15 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 75 g margarin
  • 5 msk socker
  • 1,5 msk kanel
Till pensling:
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • 4 portioner vaniljkräm (t.ex. Ekströms Marsán som kokas)

Tillaga så här

Tillvägagångssättet är till en början detsamma som för vetebullar, men skiljer sig på slutet. Notera framförallt temperaturen och antal minuter i ugnen.
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält margarinet i en kastrull på svag värme eller i mikrovågsugn.
  3. Tillsätt mjölk till det smälta margarinet. Kontrollera att blandningen håller 37 grader.
  4. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  5. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt sedan drygt 2/3 av mjölet till degen.
  6. Arbeta degen kraftigt i bunken med en träsked ca 5 minuter.
  7. Tillsätt så mycket av det resterande mjölet att degen blir blank, smidig och släpper kanterna.
  8. Låt degen jäsa i 30 minuter (åtminstone 10 minuter).
  9. Arbeta ihop degen lite i bunken och tag sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt lite mer mjöl om så behövs och arbeta degen smidig.
  10. Dela degen i fyra delar och gör sedan nedanstående för varje del. Detta för att underlätta arbetet då det blir för stor deg att arbeta med annars.
  11. Sätt ugnen på 200 grader.
  12. Kavla degen med lätta tag uppåt och åt sidan. Sträva efter att få en rektangel med så raka kanter som möjligt.
  13. Lyft degen emellanåt och mjöla så att den inte fastnar.
  14. När degen är knappt centimetertjock så skall den bredas med margarin och därefter strös med kanel och socker.
  15. Rulla ihop degen och se till att rullen blir fast och jämn.
  16. Dela rullen i 3 centimeter breda bitar med kniv.
  17. Ställ de skurna bitarna ganska tätt i formar eller eventuellt ugnsfast stekpanna.
  18. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med vispat ägg. Strö pärlsocker över butterkakorna. Fördela sedan vaniljkrämen över butterkakorna. Antingen många små klickar eller få och stora.
  19. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
  20. Låt butterkakorna svalna på galler under duk.

Fler bilder på Butterkaka

Bild 2 av Butterkaka

Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)

Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!

Skicka kommentar

Säkerhetskod Kod:

 

Dela detta recept

Fler recept i denna kategori

Jordnötskakor
Saffranssnäckor
Chokladbollar
Nougatrutor
Havreflarn

Byt kategori

 

 


 

Tack

Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.