Fiskgratäng med dill och potatismos

Fiskgratäng med dill och potatismos

Klassisk fiskgratäng med krämig dillsås och potatismos. Komplett fiskmåltid som är en barnfavorit.

Kategori: Fisk
Publicerat:
Uppdaterat: 2021-02-17
Författare:

Mängd: 4 portioner.

Tid: .

Ingredienser

  • 1 pkt djupfryst torsk eller sej (400 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk citronsaft
Dillsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven ost
Potatismos
  • Hemgjort potatismos på 800 g potatisar
  • eller 6 dl vatten + 1,5 dl potatispulver

Tillaga så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tina torsken eller sejen och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
  3. Smörj en ugnssäker form. Lägg i fisken i en rand i mitten så att det får plats potatismos på sidorna. Häll citronsaft jämnt över fisken och strö på salt.
  4. Täck med aluminiumfolie och låt fisken vara i ugnen ca 10 min.
  5. Gör såsen under tiden fisken är i ugnen: Smält margarin i en kastrull.
  6. Lyft kastrullen från värmen och rör ner mjöl och sedan mjölk lite i taget. Låt såsen koka ca 3 min. Blanda ner hackad dill och riven ost och smaka av med salt och peppar. Koka inte upp på nytt.
  7. Gör potatismoset enligt ditt favoritrecept eller enligt anvisningar på förpackningen. Gör den gärna något hårdare än vanligt, eftersom den kommer vattnas av dillsåsen i gratängen.
  8. Häll såsen över fisken i mitten.
  9. Spritsa potatismoset runt fisken på sidorna i formen.
  10. Gratinera i ugnen tills potatismoset och såsen fått fin färg, ca 20 minuter.
  11. Servera med rivna morötter.
Tips
    Pulvermos blir tillräckligt gott, men vill man ha fiskgratängen extra god är naturligtvis hemgjord potatismos det naturliga valet.

    Fler bilder på Fiskgratäng med dill och potatismos

    Detta recept har inga fler bilder.

    Diskussion och synpunkter (2 kommentarer)

    Daniel skrev 2012-11-04: JOnte: Om du läser under rubriken tips ovan så rekommenderar jag naturligtvis att göra även potatismoset själv, men det är inte alltid tiden räcker till och till denna rätt så funkar det faktiskt rätt bra.

    JOnte skrev 2012-11-03: Palla pulvermos. tänkte göra min mat själv så föreslår ni industrins skit.

    Skicka kommentar

    Säkerhetskod Kod:

     

    Dela detta recept

    Sätt betyg

    • Just nu 3.43/5
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5

    Betyg: 3.4/5 (7 röster)

    Fler recept i denna kategori

    Se alla recept i Fisk

     

     


     

    Tack

    Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.