Körsbärssaft i saftmaja

Körsbärssaft i saftmaja

Vår godaste körsbärssaft görs enkelt i en saftmaja eller saftkokare.

Kategori: Dryck
Publicerat:
Författare:

Mängd: 1-2 flaskor.

Tid: .

Ingredienser

 • 1 kg sura körsbär (ca 2 liter)
 • 400 g socker
Minska mängden socker något (ca 300 g) om du använder söta körsbär.

Tillaga så här

 1. Skölj körsbären i durkslag och ta bort dåliga eller fågelätna bär.
 2. Väg körsbären och häll de sedan i en saftmaja eller saftkokare.
 3. Häll på socker enligt proportionerna ovan ovanpå körsbären. Rör eventuellt om så att sockret och körsbären blandas något.
 4. Koka körsbären i saftmajan tills de vattnats ur helt. Detta brukar ta upp till en timme beroende på hur mogna bären varit och mängden saft som kokas. Tappa gärna ur saften en gång och håll tillbaka den på bären för att blanda sockret och få en jämnare kvalitet mellan flaskorna.
 5. Under tiden körsbärssaften kokas i saftmajan så förbereds flaskorna som skall vara hela och rena. Ta av korkarna på flaskorna och koka dess i vattenbad. Flaskorna läggs i ugnen på 100 grader tills de är torra. Risken för att flaskorna spricker ökar om de är varmare än 100 grader.
 6. När saften kokat färdigt så hälls den via pipen i saftmajan ner i de varma flaskorna. Använd gärna en sil mellan tratten och pipen från saftmajan för att samla upp eventuella kärnor och bärrester som åkt med ner i saften. Detta påverkar inte smaken på saften, men då blir svarta vinbärssaften snyggare i flaskorna. Häll saften ändå upp för att minska mängden luft i flaskorna vilket gör att saften håller sig längre.
 7. Förslut flaskorna på en gång och låt de sakta svalna i rumstemperatur.
 8. Förvara flaskorna svalt, gärna i en kallkällare eller kylskåp.
Hållbarhet för körsbärssaft
  Hållbarheten för saften är minst 6 månader förutsatt att allt har värmts och kokats enligt instruktionerna. Vår saft brukar dock förbrukas innan jul så hur länge den egentligen håller vet jag faktiskt inte.

  Fler bilder på Körsbärssaft i saftmaja

  Bild 2 av Körsbärssaft i saftmaja Bild 3 av Körsbärssaft i saftmaja

  Diskussion och synpunkter (3 kommentarer)

  Daniel Lind skrev 2021-07-30: Viveca: Den färdiga saften har mest troligt runnit över och tillbaka mer i ångvattnet. Mest troligt har du kokat för länge, kokat för häftigt eller haft för mycket körsbär+socker för din saftmaja. Håll koll på hur mycket saft som det blir och töm ut allt eftersom om det verkar bli för mycket för saftkärlet. Tänk dock då på att första tömningen ofta innehåller mer socker än sista tömningen. Då brukar jag istället tömma ut i en stor kastrull allt eftersom och sedan när det saftat klart, röra runt och hälla från kastrullen ner i glasflaskorna. Om saften hunnit kallna för mycket så brukar jag värma på den så att det blir fritt från bakterier i flaskorna och att det blir bra vakuum-funktion på locken.

  Viveca Pettersson skrev 2021-07-29: Vad har jag gjort för fel när mycket saft har blandats med det kokande vattnet i nedersta kärlet?
  Viveca

  Liselott skrev 2011-08-15: Ska testa detta recept i min saftkokare!

  Skicka kommentar

  Säkerhetskod Kod:

   

  Dela detta recept

  Sätt betyg

  • Just nu 3.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

  Betyg: 3.9/5 (14 röster)

  Fler recept i denna kategori

  Se alla recept i Dryck

   

   


   

  Tack

  Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.