Kofta med grönsaker i gryta

Kofta med grönsaker i gryta

Kofta är en kryddstark variant på köttfärsbiffar. Här vegetarisk i gryta med fräscha stora grönsaksbitar.

Kategori: Vegetariskt
Publicerat:
Författare:

Mängd: 6 portioner a 2 biffar.

Tid: .

Ingredienser

Köttfärsbiffarna / kofta
  • 850 g formbar vegofärs
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 tsk sju kryddor (kryddblandning från Mellanöstern)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk olja till stekning
Tillsätts i grytan
  • 2 st gul lök
  • 2 st paprika, gärna röd
  • 4 st tomat
  • 3 st vitlöksklyfta liten
  • (Ev. 1 st liten chili)
  • 1 st tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 dl vatten
  • Saft från 1/2 citron
  • 1 msk persilja
  • Salt och peppar
Yoghurtsås
  • 3 dl Turkisk yoghurt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • Salt och peppar
Till servering
  • Matvete, ris eller couscous.

Tillaga så här

  1. Tina vegofärsen så den inte är fryst. Använder du formbar färs så går det tyvärr inte att tina i mikrovågsugn. Blanda alla ingredienser till biffarna i en bunke och forma ca 12 avlånga runda biffar som du lägger på en stor tallrik.
  2. Stek koftan med olja i en djup gryta. Det gör inget om denna kofta inte blir helt genomstekt, eftersom den kommer kokas efteråt. Skaka grytan och rulla på biffarna så de bryns och får fin färg runt om.
  3. Hacka grönsakerna i större klyftor. Kläm försiktigt ihop vitlöksklyftorna med sidan på en stor kniv så att de spricker upp och inte är hela, eftersom de ger mer smak då. Lägg grönsakerna och vitlöksklyftorna i grytan på biffarna, smula ner buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka grytan så det hela fräses upp lite snabbt. Häll sedan i vattnet och låt sjuda på låg värme under lock i ca 15 min. Rör om då och då och tillsätt eventuellt en deciliter ytterligare vatten om det känns för torrt i grytan.
  4. Yoghurtsås: Under tiden grytan puttrar blandas såsen. Häll yoghurten i en skål. Pressa vitlöken och blanda ner den. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta bort locket, rör om och strö sedan på persilja och citronsaft. Låt svalna 5 minuter och ställ sedan fram koftan och servera direkt ur grytan tillsammans med yoghurtsåsen och ris, matvete eller couscous.
Kofta kallas även kafta eller kufta, beroende på ursprung, språk och dialekt.

Fler bilder på Kofta med grönsaker i gryta

Bild 2 av Kofta med grönsaker i gryta

Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)

Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!

Skicka kommentar

Säkerhetskod Kod:

 


 

Tack

Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.