Körsbärssylt

Körsbärssylt

Gör en körsbärssylt utan att behöva kärna ur körsbären med en passérvagga.

Inskickat av: | Inlagd:
Kategori: Tillbehör

Mängd: 2-3 liter.

Tid: .

Ingredienser

2,3kg körsbär (med kärnor)
1kg syltsocker

Specialredskap
passérvagga

Tillaga så här

1. Ställ burkar för ca 3 liter sylt i ugnen på 125 grader och deras lock i en kastrull med vatten som kokas upp.
2. Rensa körsbären och skölj dem väl. Lägg bären i en kastrull som rymmmer helst 5 liter. Koka bären mjuka - det kan ta ett par minuter till 20 minuter beroende på hur mogna körsbären är.
3. Häll de kokta bären genom en passérvagga som du ställt på en annan kastrull eller bunke. Fruktköttet och kärnorna fastnar då i vaggan. Passera/massera kärnorna, skalen och det fruktkött som fastnade i passérvaggan tills det nästan endast är kärnorna kvar. Skrapa undersidan på vaggan så att allt fruktkött följer med.
4. Häll tillbaka bärblandningen i kastrullen, koka upp på nytt och häll ner syltsockret. Koka i ca 5 minuter. Testa om sylten har bra konsistens genom att ta en sked med sylt och sätta in den på en assiett i kylskåpet. är sylten för hård blandar du i vatten och är den för lös låter du den koka en stund till.
5. Häll upp körsbärssylten på rena glasburkar som du värmt i ugnen. Förslut burkarna med lock som du kokat i vattenbad.

Har du ingen passérvagga kan du istället kärna ur körsbären och i övrigt följa receptet ovan. Dock får du då med skalen till körsbären, vilket kanske inte alla tycker om i sylt.

Fler bilder på Körsbärssylt

Detta recept har inga fler bilder.

Diskussion och synpunkter (1 kommentarer)

Isse skrev 2016-07-19: Jag har ingen vagga men tryckte allt genom en sil och då fastnade skal och kärnor i den. Gör man bara på tre liter var det inget problem. Supergod sylt!

Skicka kommentar

Säkerhetskod Kod:

 

Sprid detta recept

Fler recept i denna kategori

Lingonsylt med vanilj
Barnens vitkålssallad
Chokladsås
Brunsås
Lingonsylt

Byt kategori

 

 


 

Tack

Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.