Bröd i gjutjärnsgryta

Bröd i gjutjärnsgryta

Det unika med gjutjärnsgryta är att brödet blir väldigt frasigt och får en härligt god hård yta.

Kategori: Matbröd
Publicerat:
Författare:

Mängd: 1 bröd.

Tid: .

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 10 g jäst
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • 3 dl grahamsmjöl (eller annat grövre mjöl)
  • 7 dl vetemjöl (ca)
  • 1 dl nötter eller frön t.ex. sesamfrön

Tillaga så här

  1. Blanda vatten (37 grader) och jäst i en bunke. Rör om tills jästen lösts sig. Tillsätt honung, grahamsmjöl, salt och ca 5dl vetemjöl. Arbeta ihop degen, men den ska vara något lös. Blanda ner nötterna.
  2. Jäs brödet i ca 45 min.
  3. Baka ut degen och knåda ihop med mer vetemjöl, cirka 2 dl. Låt jäsa igen ca 30 min.
  4. Sätt på ugnen på 250 grader. Ställ in den tomma gjutjärnsgrytan i varm ugn i 20 minuter.
  5. Ta ut den varma grytan, fyll botten med lite mjöl eller frön och häll sedan i degen.
  6. Grädda brödet med lock på i 25 minuter. Ta sedan av locket och grädda i ca 15 min. Sänkt ev. temperaturen till 200 grader om du tycker att brödet börjar få för mycket färg.
  7. Stjälp upp brödet på ett galler och låt det svalna.

Fler bilder på Bröd i gjutjärnsgryta

Bild 2 av Bröd i gjutjärnsgryta

Diskussion och synpunkter (1 kommentarer)

Elisabeth skrev 2021-12-11: Använde 2 dl majsmjöl och resten vetemjöl.
Blev jättegott!

Skicka kommentar

Säkerhetskod Kod:

 

Dela detta recept

Sätt betyg

  • Just nu 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Betyg: 4.3/5 (4 röster)

Fler recept i denna kategori

Se alla recept i Matbröd

 

 


 

Tack

Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.