Grahamsbullar

Grahamsbullar

Goda och lättbakade grahamsbullar. Saftiga frallor med grahamsmjöl, fullproppade med fibrer.

Kategori: Matbröd
Publicerat:
Uppdaterat: 2019-12-29
Författare:

Mängd: 40 bullar.

Tid: .

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 8 dl mjölk
  • 50g jäst
  • 2 tsk salt
  • 4 msk sirap
  • 7 dl grahamsmjöl
  • ca 12 dl vetemjöl

Tillaga så här

  1. Smält smöret i en kastrull och blanda ned mjölken. Värm till 37 grader med en termometer.
  2. Smula ned i jästen i en stor bunke. Blanda ner hälften av den ljumma blandningen och rör om tills jästen löst upp. Blanda ner resten av mjölkblandningen.
  3. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl och rör om.
  4. Arbeta in cirka 10 dl vetemjöl och ta de resterande 2 dl lite grann åt gången tills degen känns lätthanterlig.
  5. Jäs grahamsdegen under bakduk i 50 minuter på en dragfri plats.
  6. Forma bullar av degen och lägg dem på cirka 3 st ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper eller mjölade. Låt dem jäsa 40 minuter under bakdukar.
  7. Grädda grahamsbullarna i mitten av ugnen i ca. 8 minuter på 250 grader. Ta ut och låt svalna på galler.
I detta recept så är det mindre jäst än i många andra recept på grahamsbröd och det är därför att grahamsbröden smakar bättre (mindre jästsmak) i fall du tar den angivna mängden jäst. Det går även att dubblera mängden jäst till 100g (2 paket) och då kan du minska jästiden med ca 10 minuter i båda jäsningarna, men då får bullarna en tydligare smak av jäst.

Fler bilder på Grahamsbullar

Bild 2 av Grahamsbullar

Diskussion och synpunkter (6 kommentarer)

Daniel skrev 2021-02-17: Det kan variera beroende på hur du tar mjölet, men så mycket bör det inte variera att det ska bli bättre med hälften. Vi har bakat enligt detta recept väldigt många gånger och mängden mjöl stämmer bra. Det kan diffa på uppskattningsvis 1 dl beroende på fuktighet och noggrannhet vid uppmätningen. Tack ändå för din kommentar!

Mattias skrev 2021-02-13: På tok för mycket mjöl i receptet. Tar man hälften får man en mycket smidigare och lättjobbad deg.

Marlene Olsson-Strid skrev 2021-01-23: Väldigt goda bullar, gör en fjärde sats idag!

Peter skrev 2020-12-21: Ersatte sirapen med honung istället som jag blandade i under uppvärmningen av smöret och mjölken. Minskade mängden vetemjöl till 5.5dl och ökade grahamsmjöl till 8dl. Använde jäst för osöta degar 50gram då jag inte hade annat hemma. Lät jäsa 60 min första vändan. Blev riktigt bra.

BM skrev 2020-03-15: Har provat det en gång och det blev rätt så bra.
Nu ska jag prova och byta ut halva vetemjölet mot nåt annat nyttigare som rågmjöl o blanda in en del olika frön.

Ylva skrev 2018-05-01: Så goda graham bullar!

Skicka kommentar

Säkerhetskod Kod:

 

Dela detta recept

Sätt betyg

  • Just nu 4.08/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Betyg: 4.1/5 (13 röster)

Fler recept i denna kategori

Se alla recept i Matbröd

 

 


 

Tack

Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.