Finska rågkakor

Finska rågkakor

Ett nyttigt och mättande bröd som påminner om de grövre rågkakor du hittar i butiken - fast hembakat och mycket godare förstås!

Kategori: Matbröd
Publicerat:
Uppdaterat: 2021-04-14
Författare:

Mängd: ca 25 st.

Tid: .

Ingredienser

Moment 1
  • 3 dl vatten (ljummet)
  • 3 dl fil
  • 25 g jäst
  • 5 dl Rågflingor / alt. havregryn
  • ca 1 dl surdeg gjord på rågmjöl
Moment 2
  • 3 dl vatten (ljummet)
  • 1 msk salt
  • 3 msk mörk sirap eller brödsirap
  • (Ev. 3 dl lingonsylt för lingonbröd, eller rivna äpplen för äppelbröd)
  • 5 dl grahamsmjöl
  • ca. 1,1 l grovt rågmjöl
  • (Ev behövs någon dl mjöl extra ifall du tillsatt lingonsylt eller äpple i degen. Du kan då ta grahamsmjöl, rågmjöl eller vetemjöl efter eget tycke och smak)

Tillaga så här

  1. Blanda ingredienserna i moment 1 i en stor bunke och låt stå en längre stund (minst 30 minuter).
  2. Rör sedan i ingredienserna från moment 2 i den ordning de står.
  3. Degen blir lite lös och geggig.
  4. Låt jäsa ca 2 timmar.
  5. Mjöla bakbord och händer ordentligt och platta ut bröden på ett bakplåtspapper eller en smord plåt.
  6. Nagga och låt jäsa i minst 30 minuter.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  8. Låt kakorna svalna något på galler. Snitta kakorna i kanterna när de är ljumma och riv sedan isär dem, om du vill.

Fler bilder på Finska rågkakor

Bild 2 av Finska rågkakor

Diskussion och synpunkter (1 kommentarer)

Gudrun samuelsson skrev 2021-04-13: Jag undrar hur lång tid en "längre" är?

Skicka kommentar

Säkerhetskod Kod:

 

Dela detta recept

Sätt betyg

  • Just nu 3.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Betyg: 3.6/5 (16 röster)

Fler recept i denna kategori

Se alla recept i Matbröd

 

 


 

Tack

Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.