Ett nyttigt och mättande bröd som påminner om de grövre rågkakor du hittar i butiken - fast hembakat och mycket godare förstås!
Kategori: Matbröd Publicerat: 2011-09-14 Författare:
Johanna Sandström
Mängd: ca 25 st.
Tid: .
Ingredienser
Moment 1
3 dl vatten
3 dl fil
25 g jäst
5 dl Rågflingor / alt. havregryn
ca 1 dl surdeg gjord på rågmjöl
Moment 2
3 dl vatten
1 msk salt
3 msk mörk sirap eller brödsirap
(Ev. 3 dl lingonsylt för lingonbröd, eller rivna äpplen för äppelbröd)
5 dl grahamsmjöl
ca. 1,1 l grovt rågmjöl
(Ev behövs någon dl mjöl extra ifall du tillsatt lingonsylt eller äpple i degen. Du kan då ta grahamsmjöl, rågmjöl eller vetemjöl efter eget tycke och smak)
Tillaga så här
Blanda ingredienserna i moment 1 och låt stå en längre stund.
Rör sedan i ingredienserna från moment 2 i den ordning de står.
Degen blir lite lös och geggig.
Låt jäsa ca 2 timmar.
Mjöla bakbord och händer ordentligt och platta ut bröden på ett bakplåtspapper eller en smord plåt.
Nagga och låt jäsa i minst 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20 minuter.
Låt kakorna svalna något på galler. Snitta kakorna i kanterna när de är ljumma och riv sedan isär dem, om du vill.
Fler bilder på Finska rågkakor
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!